Izaberi predsednika – Izaberi Evropu!

Evropski pokret u Srbiji (EPuS) u skladu sa svojom misijom potpore svim procesima koji vode stvaranju moderne i demokratske Srbije, punopravnog i jednakog člana Evropske unije, podržava sve demokratske procese i aktivnosti koje vode ispunjenju ove misije. U njih su uključeni demokratski i slobodni izbori, a u poslednjih osam godina EPuS je uzimao učešće u “Izađi i glasaj” (Get Out To Vote – GOTV) kampanjama pred izbore na raznim nivoima.

Imajući u vidu prilično slabu izbornu izlaznost građana, opštu apatiju i nezadovoljstvo političkom situacijom i političkim elitama u Srbiji, neophodno je podstaknuti sve pro-evropski orijentisane pojedince da iskoriste svoje glasačko pravo i time ispune ispune svoju građansku obavezu – u isto vreme izražavajući podršku mirnoj politici saradnje, ekonomskog razvoja i evropskih integracija.

Kampanja nema za cilj da lobira za bilo kog kandidata, već je glavni slogan kampanje poruka koju je potrebno proslediti i promovisati što je šire moguće: izabrati predsednika koji će nastaviti reformske procese i približavanje Evropskoj uniji (EU) i evro-atlantskim integracijama, time potvrđujući da Srbija jeste deo Evrope i da se nezaustavljivo kreće ka evropskim strukturama. U godini koju bi trebalo da obeleži prvi ugovor Srbije s EU, dobijanje statusa kandidata za Uniju i nadamo se, dospeće Srbije na “belu Šengensku listu” što će da omogući slobodno i neograničeno kretanje naših građana, neophodno je da građani potvrde ranije odluke.

Uz to, većina građana Srbije (blizu 70%) podržava proces evropskih integracija, što je činjenica koja obavezuje kako građane koji treba da glasaju na predstojećim izborima, tako i budućeg predsednika. Kampanja “Izaberi predsednika – Izaberi Evropu” je orijentisana pre svega ka mladima i ženama, kao i široj populaciji koja živi van Beograda.

Organizacije koje učestvuju u kampanji: EPuS u saradnji sa svojim lokalnim većima, Ženskom vladom i lokalnim NVO širom Srbije

Kampanja se sprovodi u sledećim gradovima: Beograd, Čukarica, Čačak, Kikinda, Smederevo, Sombor, Odžaci, Dimitrovgrad, Pirot, Požega, Kruševac, Majdanpek, Leskovac, Lazarevac, Zaječar, Knjaževac, Zrenjanin, Kragujevac, Valjevo, Niš, Novi Sad, Subotica, Novi Pazar i Sremska Mitrovica.

Glavne aktivnosti:

  • Medijska kampanja tokom koje se emituje spot na TV Pink, kao i na pojedinim lokalnim TV stanicama; radijski džinglovi emituju se na lokalnim radio stanicama;
  • Lepljenje plakata u gradovima u kojima se sprovodi kampanja;
  • Ulične akcije 18. januara 2008. u gradovima u kojima se sprovodi kampanja uklujučuju direktan kontakt sa građanima i deljenje informativnog materijala (plakati, dve vrste brošura, nalepnice, olovke, baloni, mirišljave “evropske” zvezde).

Javne debate u pet gradova kojima se promoviše kampanja i zainteresovani građani još bliže upoznaju sa njenim ciljevima.